Grzywacz

Grzywacz to największy europejski gołąb.
Masą ciała może osiągnąć 600 g i żyć kilkanaście lat.
Wyprowadza w trakcie sezonu 2-3 lęgi. Składając zwykle 2 jaja.
Krajową populacje szacuje się na 400-600 tysięcy par.
Jest gatunkiem roślinożernym.
Podstawę diety stanowią nasiona i ziarna zbóż, kwiaty, pąki , drobne owoce i małe bezkręgowce.
Potrafi korzystać również z resztek wyrzucanych przez ludzi i dobrodziejstwa karmików.

Naturalnym siedliskiem grzywacza są lasy.
Natomiast obecnie obserwuje się duży wzrost liczebności tego gatunku na terenach zurbanizowanych.
Grzywacz okazał się bardzo plastycznym gatunkiem zamieszkującym nie tylko parki miejskie , ale wykorzystującym także elementy miejskiej infrastruktury. Zagrożeniem dla grzywacza są prace pielęgnacyjne i wycinka drzew w trakcie sezonu lęgowego.