Kopciuszek

Kopciuszek

Ptak pochodzący z z górskich regionów. Na przestrzeni lat oprócz półek skalnych przeniosły się do ludzkich osiedli, zasiedlając miejsca pod okapami i zagłębieniami muru. Są mieszkańcami również placów budowy, starych bunkrów i opuszczonych fabryk. Są lokatorami wyjątkowo cichymi i niekłopotliwymi.

Przebywają u Nas od marca do końca października, niektóre osobniki nawet decydują się u Nas zimować, cała reszta odlatuje do Afryki i Indii . Od kwietnia do czerwca wyprowadzają 2 nawet 3 lęgi które niestety obarczone są dużymi stratami . Za duże zagrożenie dla młodych kopciuszków uznawane są koty , które potrafią zdziesiątkować młode zaspokajając swój instynkt łowiecki.

Kopciuszki chętnie korzystają z budek lęgowych , mają one półotwartą formę. Najlepiej wieszać je w budynkach w zacisznych i trudno dostępnych miejscach .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *